Wykonanie
Blog Proste Potrawy założyłam w lutym 2012, lada moment upłynie zatem pełne 5 lat od pierwszych zamieszczonych tu postów.Dzielę się na blogu prostymi przepisami no i może trochę bardziej skomplikowanymi. Mam jednak poczucie, że proponowane dania każdy zrobić może...Nie mam super zdolności kulinarnych. W kuchni radzę sobie tak jak większość z Was, raz lepiej raz gorzej :)Ale zawsze staram się zamieszczać "apetyczne" zdjęcia, po to by ułatwić Wam przygotowanie potraw. Fotki udają się tak jak widzicie.Mam nadzieję, że prostota proponowanych dań wpływa na pozycjonowanie stron i popularność bloga.A dziś polecam małe co nieco ze
śledziem.Nic skomplikowanego :)Składniki :3 płaty
śledziowe2
cebule3 średnie
ogórki konserwowe3 łyżki
koncentratu pomidorowego5
śliwek suszonych3 łyżki
żurawiny, mogą być
rodzynkiłyżeczka mielonej
słodkiej papryki3 łyżki
porto2 łyżki
musztardyok. 30-40 ml
olejusól,
pieprz,
cukier,
majeranekPrzygotowanie:Słone płaty wymoczyć,
cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
olejuDodać do niej
żurawinę, pokrojone w grubą kostkę
ogórki,
paprykę,
musztardę,
koncentrat pomidorowy oraz
porto - chwilę smażyć do połączenia składnikówDoprawić do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie odrobiną
cukru i szczyptą
majerankuSos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami pokrojone w dzwonka
śledzie i sos- aż przejdą wspólnie
smakami.
Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016Moje uwagi:
Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku choć przez noc, wtedy najlepsze :)