Wykonanie
Śledzie z
pieczarkami to kolejne
śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem
pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak
śledzia.
Śledzie z
pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.
Polecam również inne pyszne
śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z
ziołamiŚledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w
olejuŚledzie z
rodzynkamiŚledzie w
cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie w miodzie i
pomidorowym sosie6 płatów
śledziowych5 łyżek
oleju3 duże
cebule, pokrojone w pół plastry350 g
pieczarek, pokrojone w plastry3 łyżki passaty1
liść laurowy1 łyżeczka
cukrusól do smakudużo świeżo zmielonego
pieprzuPłaty
śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).Na patelni podgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy
pieczarki i smażymy, aż z
pieczarek wyparuje
wodą i będą miękkie, dodajemy passatę,
liścia laurowego, doprawiamy
cukrem,
solą i
pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z
pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.