ßßß Cookit - przepis na Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Śledzie z pieczarkami to kolejne śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak śledzia. Śledzie z pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.
Polecam również inne pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju
Śledzie z rodzynkami
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie
6 płatów śledziowych
5 łyżek oleju
3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
350 g pieczarek, pokrojone w plastry
3 łyżki passaty
1 liść laurowy
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
dużo świeżo zmielonego pieprzu
Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje wodą i będą miękkie, dodajemy passatę, liścia laurowego, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/03/sledzie-z-pieczarkami.html