Wykonanie
Ostatnio było słodko, to teraz zapraszam na coś konkretnego.
Śledzie nigdy mi się nie znudzą,
mogę jeść i jeść. Te są pyszne o delikatnym smaku,
pieczarki nie dominują ale świetnie podkreślają smak.
Cebulka, odrobina gałki i
pomidory czynią cuda, polecam.
6 płatów
śledziowych300 g
pieczarek2 średnie
cebule3 łyżki passaty pomidorowej1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól,2
listki laurowepieprzu sporo świeżo mielonegołyżeczka
cukru3 łyżki
oleju do smażenia
Moczymy
śledzie conajmniej przez 2 godziny.Płuczemy, odsączamy, kroimy w paseczki.
Pieczarki kroimy w talarki,
cebulę w paseczki lub piórka i smażymy na
oleju do zrumienienia.Doprawiamy
solą,
pieprzem, gałką i
przecierem pomidorowym oraz dodajemy pozostałe
przyprawy. Dusimy chwilę pod przykryciem.Wszystko potrwa parę minut. Dobrze jeśli
cebula się mocno nie zrumieni i zachowa chrupkość.Studzimy wszystko, łączymy z pokrojonymi
śledziami, układamy w słoju i na 24 h do lodówki. Jeśli postoją dzień dłużej będą jeszcze lepsze.źródło przepisu