Wykonanie
To
curry z
kalafiora i słodkich
ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak
mięsa i słodkiego
ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.


1 łyżka
oleju1
cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, zmiażdżony2 łyżki
przyprawy curry350 g słodkich
ziemniaków(
batatów, o
pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę350 g różyczek
kalafiora850 ml rosołku warzywnego100 g
fasolki szparagowej1 łyżeczka
przyprawy garam masalaewentualnie chlebek naan do podania
Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy
cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z
czosnkiem,
curry i
mąką i smażymy dodatkową minutę.Dodajemy
ziemniaki razem z
kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż
ziemniaki będą prawie miękkie.Łączymy z
fasolką i
przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym
chlebem naan.Przepis z "GoodFood The Collection"