ßßß Cookit - przepis na Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

nazwa

Wykonanie

To curry z kalafiora i słodkich ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak mięsa i słodkiego ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.
1 łyżka oleju
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki przyprawy curry
350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę
350 g różyczek kalafiora
850 ml rosołku warzywnego
100 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka przyprawy garam masala
ewentualnie chlebek naan do podania
Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Łączymy z fasolką i przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym chlebem naan.
Przepis z "GoodFood The Collection"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/08/curry-z-kalafiora-i-sodkich-ziemniakow.html