Wykonanie
Makarony u mnie coraz częściej goszczą i nie zauważyłam, żeby ktokolwiek miał coś przeciwko temu;) Tym razem kolejny bardzo prosty przepis z kilkoma zaledwie składnikami, w dodatku takimi, co są zawsze pod ręką. Podsmażony
boczek i
pomidorowy sos przygotowany z
pomidorów w puszce . Całe danie jest bardzo proste i przygotujemy je dosłownie w pół godziny.
180 g
boczku, pokrojonego w kostkę
olej do smażenia1
cebula, pokrojona2 puszki
pomidorówniepełna łyżeczka
płatków chillisól i
pieprz do smaku500 g
makaronu spaghetti1/2 szklanki
startego sera(najlepiej
parmesanu lub pecorino)
Boczek podsmażamy kilka minut na rozgrzanym
oleju, dodajemy pokrojoną
cebulę i podsmażamy, aż
cebula będzie miękka. Dodajemy
pomidory i
chilli. Doprawiamy
solą i
pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.
Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej
wody. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy gorący
sos pomidorowy, dobrze mieszamy (najlepiej potrząsając gankiem) posypujemy
serem i podajemy.Przepis na podstawie przepisu z 'Kuchni włoskiej" Bellony