Wykonanie
Zapiekanie, opiekanie, podpiekanie - to takie miłe słowa na jesień. Pewne rzeczy miękną i rozpuszczają się, niektóre wręcz przeciwnie - stają się chrupkie i rumiane. Najlepiej kiedy te dwa elementy się połączy. To właśnie odnajdziecie w makaronowej zapiekance. Tak prosta a tak przyjemna kołderka z roztopionego
sera i chrupkich okruszków przykrywa
makaron zatopiony w ciepłym odcieniu
pomarańczu - mieszanki dyni i
pomidorów. Mmm...
Składniki:ok. 200 g niedużego krótkiego
makaronu (u mnie małe kolanka)250-300 ml puree z dyni200 ml
przecieru pomidorowegook. 100 g
startego sera żółtegopół małej
cebuli2-3 kromki dowolnego czerstwego
pieczywapłatki chilli (ew.
chilli w proszku)
sól,
pieprz,
olejPrzygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją (może być al dente).
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na
oleju, na głębokiej dużej patelni. Dodać puree z dyni i
przecier pomidorowy, doprawić
solą,
pieprzem i
płatkami chilli. Chwilkę pogotować. Do sosu dodać 1/3
sera i wymieszać aż
ser się rozpuści i połączy z sosem.
Pieczywo pozbawić twardej skorki i rozdrobnić za pomocą robota kuchennego lub blendera.
Makaron z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia, z wierzchu równomiernie posypać resztą
startego sera, a następnie okruchami. Całość skropić równomiernie olejem/oliwą. Zapiekać około 25-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Skórka powinna się zarumienić. Podawać na ciepło. Na drugi dzień można ją podgrzać w piekarniku w nieco niższej temperaturze około 40 minut.