ßßß Cookit - przepis na Jesienna zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

Jesienna zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Zapiekanie, opiekanie, podpiekanie - to takie miłe słowa na jesień. Pewne rzeczy miękną i rozpuszczają się, niektóre wręcz przeciwnie - stają się chrupkie i rumiane. Najlepiej kiedy te dwa elementy się połączy. To właśnie odnajdziecie w makaronowej zapiekance. Tak prosta a tak przyjemna kołderka z roztopionego sera i chrupkich okruszków przykrywa makaron zatopiony w ciepłym odcieniu pomarańczu - mieszanki dyni i pomidorów. Mmm...
Składniki:
ok. 200 g niedużego krótkiego makaronu (u mnie małe kolanka)
250-300 ml puree z dyni
200 ml przecieru pomidorowego
ok. 100 g startego sera żółtego
pół małej cebuli
2-3 kromki dowolnego czerstwego pieczywa
płatki chilli (ew. chilli w proszku)
sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją (może być al dente). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, na głębokiej dużej patelni. Dodać puree z dyni i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Chwilkę pogotować. Do sosu dodać 1/3 sera i wymieszać aż ser się rozpuści i połączy z sosem. Pieczywo pozbawić twardej skorki i rozdrobnić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Makaron z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia, z wierzchu równomiernie posypać resztą startego sera, a następnie okruchami. Całość skropić równomiernie olejem/oliwą. Zapiekać około 25-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Skórka powinna się zarumienić. Podawać na ciepło. Na drugi dzień można ją podgrzać w piekarniku w nieco niższej temperaturze około 40 minut.
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/10/jesienna-zapiekanka-makaronowa-z.html