Wykonanie
Ostatni dzień mojego urlopu zaowocował szybkim daniem z
makaronu i
kurek. Wystarczyło dodać tylko trochę
sera i
śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała rodzina. Polecam wszystkim wielbicielom
makaronów oraz
kurek - na pewno się nie zawiedziecie :-)400 g
makaronu świderki2
cebuleokoło 350 g
kurek100 g
sera gorgonzola1/5 szklanki
śmietany 12 %2 łyżki
olejusólpieprzszczypta
płatków chilliKurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym
oleju.Do zeszklonej
cebuli dodajemy
kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę
wody). W tym czasie gotujemy
makaron według wskazań z opakowania.Do
cebuli i
kurek dodajemy
ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści.
Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu
serowego i mieszamy po czym mieszamy z
kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy
solą i
pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną
płatków chilli.SMACZNEGO :-)