Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś zapraszam Was na pyszne, jesienne danie. Eksplozja smaków i kolorów. Pappardelle paglia e fieno z
kurkami i Speck'iem. Typowy przepis Południowego Tyrolu.
Kurki są odmianą
grzyba, który występuje głównie we Włoszech w Tyrolu późnym latem i jesienią. Natomiast Speck jest dumą Południowego Tyrolu.Speck to prosciutto crudo aromatyzowane
przyprawami i wędzone na zimno. Robi się go z
chudej szynki wieprzowej, którą formuje się w płaski płat,
soli i aromatyzuje
przyprawami. Następnie obsusza i wędzi w niskiej temperaturze.Zapraszam ;-)
Składniki dal 6 osób:500 g świeżego
makaronu pappardelle paglia e fieno1
cebula20 g
masła200 ml
śmietany500 g
kurek200 g speck'u3 łyżki
oleju150 ml białego
wytrawnego winaświeżo zmielony
pieprzsólPrzygotowanie:
Grzyby myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy ręcznikiem i kroimy.
Cebulę obieramy i siekamy na drobno. W głębokim rondlu rozpuszczamy
masło.
Cebulę smażymy na
maśle na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy
kurki i wlewamy
wino. Gotujemy na średnim ogniu az
wino całkowicie odparuje.
Druga połowę pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni tak, aby byla chrupiąca.
Dodajemy speck do
grzybów.
Gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę, dobrze mieszamy.
Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Odcedzamy
makaron, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 6 persons:500 g of fresh pappardelle pasta paglia e fieno1 onion20 g of butter200 ml of cream500 g chanterelles200 g Speck3 tablespoons oil150 ml dry white
winefreshly ground peppersaltDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Thinly chop the onion and put it in a pot with the extra virgin
olive oil. Sauté for a couple of minutes until the shallot becomes translucent. Add the chanterelles. Add the
wine and raise the fire for about a minute, until some
wine to evaporate. In the meantime, cut the Speck into small pieces. Half of the
mixes in a blender to
fine. The second half of the diced fry in the pan so that it was crispy. Add the mushrooms to the speck. Cook everything for another 10 minutes. Add cream. Season with salt and pepper. Just cook down the sauce in an uncovered saucepan until it's thickened to your liking. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Add the chives.
Serve warm. Season with salt and pepper.