ßßß
ciasto:6 jajek250 g drobnego cukru350 g mielonych migdałów1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianegomasa:250 g serka mascarpone25 g cukru pudru, plus dodatkowo do posypania1 łyżeczka ekstraktu z wanilii250 g malin, rozmiażdżonych plus garść całych, do dekoracjipolewa:150 g cukru pudru, przesianego2 łyżki świeżego soku z pomarańczyróżowy barwnik do wypiekówNa biszkopt, przygotowujemy dwie foremki okrągłe średnicy 23 cm(ja upiekłam w jednej).Piekarnik nastawiamy na temp 180 st CUbijamy żółtka z cukrem, ale nie do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy w trzech partiach do masy żółtkowej, delikatnie mieszając. Mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.2/3 ciasta wylewamy do jednej z foremek, pozostałe do drugiej. Pierwszą pieczemy ok 30-35 minut, drugą 20-25 minut, ja piekłam w jednej foremce 35 minut, ale przydałoby się dłuższe pieczenie, bo środek mi opadł-choć był pyszny).Studzimy.Mieszamy mascarpone, cukier puder i ekstrakt wanilii w misce, dodajemy maliny i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki na lukier, do momentu aż masa będzie gładka.Większy krążek kroimy na dwa mniejsze. Na jeden z nich wykładamy połowę masy z serka. przykrywamy drugim krążkiem, na który wykładamy pozostałą masę serową. Przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch smarujemy lukrem, w centrum umieszczamy maliny.Wkładamy na 2 godziny do lodówki.Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes "