ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

nazwa

Wykonanie

Biszkopt na to przepyszne ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej uda się go pokroić.
Lista zakupów na formę 24 x 30 cm:
biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru*
1 szklanka mąki* (3/4 pszennej i 1/4 ziemniaczanej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2-3 łyżki kakao
do przełożenia:
mały słoiczek konfitury wisniowej
krem:
2 opakowania budyniu o smaku krówkowym (lub toffi)
3/4 l mleka
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
4 łyżki likieru kawowego (lub ajerkoniaku) na wierzch:
1 puszka kajmaku o smaku kawowym (lub orzechowym)
3-4 łyzki płatków migdałowych
*1 szklanka=250 ml
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Powoli wsypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka i ponownie wszystko razem ubić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wraz z kakao dodać d o ubitej ubitej piany. Delikatnie wymieszać łyżką. Wlać 2 łyżki oleju. Ponownie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Piec 30 min. w 170 st. (grzanie tylko od dołu). Wystudzić i dopiero wyjąć z formy.
Na drugi dzień:
Zagotować mleko, dodać budynie, cukier i masło. Cały czas mieszać, aż do uzyskania kremu. Wystudzić. Zmiksować. dodać likier i ponownie zmiksować.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Biszkopt przekroić poziomo na pół. Pierwszą część posmarować konfiturą. Następnie posmarować kremem budyniowym. Przykryć drugą częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto trzymać w chłodnym miejscu.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/10/Slodki-przekladaniec.html