ßßß
Ostatnio bardzo popularne ciasto, oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.Składniki na ciasto:8 jajek240 g cukru pudru1,5 szklanki mąki7 łyżek oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1/2 szklanki kawy do nasączeniaJajka ubić z cukrem na białą puszystą masę ( około 7 minut na najwyższych obrotach). Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem i kakao.Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.Krem:200 g masłapuszka masy kajmakowejWierzch:120 g masła2 łyżki mleka1/2 szklanki cukru300 g słonecznikaSłonecznik uprażyć na suchej patelni. Resztę składników zagotować, zdjąć z ognia, wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić.Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.