ßßß Cookit - przepis na Masło utrzeć z kajmakiem na gładki krem.

Masło utrzeć z kajmakiem na gładki krem.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo popularne ciasto, oryginalne i smaczne. Niestety mocno kaloryczne, ale w Święta można sobie odpuścić. Słodki kajmakowy krem i wierzch z prażonego słonecznika to prawdziwe niebo w gębie. Fani masy krówkowej i słonecznika na pewno nie będą zawiedzeni.
Składniki na ciasto:
8 jajek
240 g cukru pudru
1,5 szklanki mąki
7 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 szklanki kawy do nasączenia
Jajka ubić z cukrem na białą puszystą masę ( około 7 minut na najwyższych obrotach). Dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
Przelać do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C. Przestudzić i przekroić na połowę.
Krem:
200 g masła
puszka masy kajmakowej
Wierzch:
120 g masła
2 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
300 g słonecznika
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Resztę składników zagotować, zdjąć z ognia, wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić.
Blat ciasta nasączyć kawą i posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Znowu naponczować, posmarować kremem i wyłożyć ostudzoną masę słonecznikową. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/12/sonecznikowiec-z-kremem-toffi.html