Wykonanie
Witajcie! Tak jak ostrzegałam więcej mnie tu nie ma niż jestem, ale to
wina sesji ;)Na szczęście już jestem na ostatniej prostej i
potem będę miała kupę czasu, więc mam nadzieję pojawiać się tu jak najczęściej.Jako, że nie muszę zakuwać w ten weekend, postanowiłam w końcu upiec sobie coś dobrego. Ostatecznie padło na babeczki
bananowe, ze względu na to, że
banany same prosiły się o zużycie, biedaczki...Babeczki wyszły baaardzo wilgotne i baaardzo
bananowe, więc jeśli odpowiadają Wam te cechy to będziecie zadowoleni, a jeśli nie, no to raczej nie oszalejecie ze szczęścia ;)Przy okazji pieczenia tych babeczek przetestowałam formę silikonową z wgłębieniami w kształcie serduszek. Bardzo się ucieszyłam, bo naprawdę dobrze się spisała. O ile z papilotek silikonowych nie chciały za bardzo wychodzić, o tyle z serduszek wychodzą bardzo ładnie, nie rozpadają się ani nic.Formę mam od roku - kupiłam ją w okolicy Walentynek w Lidlu.Pewnie się pojawią w tym roku, więc szczerze polecam - jeśli lubicie "urocze" klimaty ;)Przepis to moja modyfikacja kilku przepisów.

Składniki:200g mielonych
migdałów (ja przepuściłam przez młynek do
kawy migdały w płatkach)100g mielonych/tartych
orzechów laskowych2 bardzo dojrzałe
bananyszklanka
maślankipół szklanki
oleju (lub rozpuszczonego
masła)
jajko150g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa polewę:2 łyżki
masłamlekocukierok 4 łyżeczek
kakaoPrzygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy
maślankę,
olej,
jajko i rozdrobnione
banany.W drugiej łączymy
mąki orzechowe,
cukier i
proszek do pieczenia.Następnie zawartość obu misek łączymy i mieszamy (nie za długo, bo podobno tego nie lubią).Przekładamy do papilotek lub formy muffinkowej i pieczemy w 180 stopniach przez jakieś 30-40 minut.Gdy ostygną przygotowujemy polewę z podanych składników. Roztapiamy
masło, dodajemy
kakao i stopniowo dolewamy
mleko aż zawartość rondelka zacznie wyglądać jak polewa ;) Ma być gładka i lśniąca. Następnie słodzimy do smaku i dekorujemy babeczki.Smacznego!P.S. Zwykle piekę muffiny jakieś 25 minut, ale te z racji braku
mąki zbożowej i dużej wilgotności potrzebują więcej czasu.

