Wykonanie
Nie mam weny na wstęp, więc od razu przejdę do rzeczy ;)Lista zakupów na 8 roladek:8
filetów z dorsza1 opakowanie
łososia wędzonego (200 g)- nie zużyłam całego200 ml
mleka250 ml
wody1
cebula1
listek laurowysól,
pieprz1 łyżka
masła1 czubata łyżka
mąki*ewentualnie posiekany
koperekFilety dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdym ułożyć wzdłuż wąskie paski
wędzonego łososia. Całość popieprzyć. Zawinąć roladkę i spiąć wykałaczką.
Mleko i
wodę wlać do małego rondla. Zagotować. Dodać
cebulę pokrojoną w cienkie plastry i
listek laurowy. Włożyć roladki i gotować ok. 10 min. (w trakcie przewrócić je 2
razy).W międzyczasie rozpuścić
masło na patelni. Dodać
mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie zasmażka.Z rondla, w którym gotowały się roladki, odlać 1/2 płynu i dodać do zasmażki. Energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Można ewentualnie dodać łyżkę siekanego
koperku.Roladki wyjąć z rondla i serwować z sosem.Podałam z
ryżem i
sałatą.Dawno nie
jadłam czegoś tak dobrego :)

Smacznego życzy
oliwek :)