Wykonanie
Fajne, kruche, mocno
czekoladowe z nutą
słodyczy ciasteczka :) Inspiracją był przepis z "101 przepisów" t.33.Lista zakupów na ok. 30-35
ciastek:1 szklanka (250 ml)
cukru + 5 łyżek1 duża
papryczka chili (16 g)1 kostka
masła (25 dag)1 op.
cukru waniliowego (8 g)1
jajko30 dag
mąki pszennej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1
mleczna czekolada1
gorzka czekolada1 łyżeczka czarnego, mielonego
pieprzuPapryczkę przekroić, wyjąć nasiona i drobno posiekać. Na małą patelnię wlać 6 łyżek
wody i dodać 5 łyżek
cukru. Podgrzewać powoli, cały czas mieszać, aby
cukier się rozpuścił.Dodać posiekane
chili. Gotować razem jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.Miękkie
masło utrzeć ze szklanką
cukru i
cukrem waniliowym.Wbić całe
jajko, dodać przesianą
mąkę,
kakao,
sodę i wszystko dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta. Papryczki odcedzić z
wody i również dodać do ciasta.Wszystko dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, nakładać niewielkie porcje ciasta (
ciastka w trakcie pieczenia sporo urosną). Piec ok. 25 min w temp. 160 st.

Smacznego życzy
oliwek :)