ßßß
Masło stopić razem z cukrem (mieszamy przez cały czas, żeby się nie przypaliło). Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Gdy się ostudzi dodajemy jajko i mieszamy do połączenia.Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, przyprawy. Dodajemy do przestudzonej masy maślano-jajecznej. Mieszamy, dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, pokrojone śliwki, mieszamy do połączenia. Najlepiej odstawi ciasto na ok.10 minut, będzie się mniej lepić do rąk, przy robieniu kulek.
Na papierze do pieczenia układamy ciasteczka: robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, dowolnie przyozdabiamy. Ciastka rozleją się na bok, więc zostawiamy odstępy (na blaszce dużej na cały piekarnik możemy ułożyć maksymalnie 4 ciastka w jednej linii). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 6-7 minut (ciastka będą zarumienione, lekko popękane, jednak ciągle miękkie po upieczeniu. Po ostygnięciu środek będzie lekko ciągliwy).