Wykonanie
Ciasteczka mocno
czekoladowe z
czekoladą gorzką i
mleczną oraz
skórką pomarańczową. Jeżeli kochacie
czekoladę tak bardzo jak ja to te
ciasteczka będą wam smakowały, są po prostu obłędne. Mocno
czekoladowe i jeszcze ta skórka
pomarańczy, mówię wam coś pysznego. Musicie konieczne je spróbować, to jedne z najlepszych
ciasteczek jakie robiłam.Składniki:- 200 g
mąki pszennej- 100 g erytrytolu lub
cukru- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia- 40 g
kakao- 150 g miękkiego
masła- 1
jajko- 100 g
czekolady gorzkiejdodatkowo- skórka starta z 1
pomarańczy- 50 g
czekolady mlecznej- 50 g
czekolady gorzkiejDo miski wkładamy
masło i erytrytol, miksujemy. Wbijamy
jajko i ponownie miksujemy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wsypujemy do miski, wlewamy
czekoladę i wszystko razem mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie.
Czekoladę gorzką i
mleczną siekamy na małe kawałki, dodajemy
skórkę pomarańczową i mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wyjdą nam dwie blaszki.Kuleczki lekko spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut. Upieczone
ciasteczka zostawiamy na chwilkę na blaszce, następnie przekładamy je na kratkę, aby wystygły.
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, ja przechowuje zawsze
ciasteczka w słoju szklanym.Inspirację na
ciasteczka zaczerpnęłam z książki
Czekoladowe Desery Wedla.