ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami

Marcepanowe ciasto z migdałami i suszonymi morelami

nazwa

Wykonanie

To moja pierwsza propozycja na świąteczne wypieki :)
Lista zakupów na keksówkę o długości 30 cm:
125 g migdałów bez skórki
125 g suszonych moreli
100 g masy marcepanowej
100 g masła
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
4 jajka
200 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
150-170 g gorzkiej czekolady
gwiazdki:
100 g masy marcepanowej
20 g cukru pudru
1 łyżka kakao
Migdały i morele grubo posiekać. 100 g marcepanu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło i miód zmiksować na puszystą, gładką masę. Wbić 4 jajka. Dodawać stopniowo marcepan, mąkę, proszek do pieczenia, olej. Ucierać. Na koniec wrzucić posiekane migdały i morele. Dobrze wymieszać.
Natłuścić foremkę, obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 175 st. 30 min. (grzanie góra- dół) następnie ciasto przykryć z góry np. folią aluminiową (powinno być już ładnie zrumienione) i piec jeszcze 15 min do suchego patyczka.
Odstawić do wystygnięcia.
W garnku zagotować wodę. Postawić nad parą miskę do gotowania. Wrzucić połamane kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści całkowicie.
Wystudzone ciasto polać czekoladą.
100 g marcepanu zagnieść z cukrem pudrem. Uformować kulę, rozwałkować i wyciąć gwiazdki (przy tej pracy pomagają zwilżone wodą ręce). Każdą gwiazdkę posypać kakao.
Zainspirował mnie przepis z "Laura Backen" 4/2012
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2012/12/Marcepanowe-ciasto-z-migdalami-i-suszonymi.html