Wykonanie
To moja pierwsza propozycja na świąteczne wypieki :)

Lista zakupów na keksówkę o długości 30 cm:125 g
migdałów bez skórki125 g
suszonych moreli100 g masy marcepanowej100 g
masła1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
miodu4
jajka200 g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniapolewa:150-170 g
gorzkiej czekoladygwiazdki:100 g masy marcepanowej20 g
cukru pudru1 łyżka
kakaoMigdały i
morele grubo posiekać. 100 g marcepanu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło i
miód zmiksować na puszystą, gładką masę. Wbić 4
jajka. Dodawać stopniowo marcepan,
mąkę,
proszek do pieczenia,
olej. Ucierać. Na koniec wrzucić posiekane
migdały i
morele. Dobrze wymieszać.Natłuścić foremkę, obsypać
bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 175 st. 30 min. (grzanie góra- dół) następnie ciasto przykryć z góry np. folią aluminiową (powinno być już ładnie zrumienione) i piec jeszcze 15 min do suchego patyczka.Odstawić do wystygnięcia.W garnku zagotować
wodę. Postawić nad parą miskę do gotowania. Wrzucić połamane kawałki
czekolady. Mieszać, aż
czekolada się rozpuści całkowicie.Wystudzone ciasto polać
czekoladą.100 g marcepanu zagnieść z
cukrem pudrem. Uformować kulę, rozwałkować i wyciąć gwiazdki (przy tej pracy pomagają zwilżone
wodą ręce). Każdą gwiazdkę posypać
kakao.Zainspirował mnie przepis z "Laura Backen" 4/2012

Smacznego życzy
oliwek :)