Wykonanie
Ciasto Ewy Wachowicz, które postanowiłam zrobić na swoje imieniny :)Lista zakupów na blachę o wym.25 x 37 cm:25 dag
margaryny lub
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka
mleka5 łyżek
kakao5
żółtek i 5
białek2 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie (
orzechy włoskie,
rodzynki,
skórka pomarańczowa itp.)W rondelku zagotować razem:
margarynę,
cukier,
cukier waniliowy,
mleko i
kakao.Odlać 3/4 szklanki. Odstawić do wykorzystania na później.Do pozostałej wystudzonej masy wbić
żółtka, dodać
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Całość zmiksować.
Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z
ciastem, delikatnie wymieszać z
bakaliami. Wszystko połączyć, wylać do formy. Piec w temp. 160- 170 st. ok. 50 min.Ciasto wyjąć, ponakłuwać gęsto patyczkiem do szaszłyków. Do odlanej wcześniej masy wlać do pełna dowolnego
alkoholu, aby szklanka była pełna (dodałam
likier kawowy). Polać ciasto tak, aby masa wsiąkła. Posypać wiórkami.

Smacznego życzy
oliwek :)