Wykonanie
1½ szklanki
czerwonej soczewicy3 szklanki
wody1
cebula2
marchewki3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego + dodatkowo do wysmarowania formy2 łyżeczki suszonego
tymianku4 łyżki mielonego
siemienia lnianego lub bezglutenowej
bułki tartejgarść
natki pietruszki2
liście laurowe2 ziarneka
ziela angielskiegosólświeżo zmielony
czarny pieprz
Przepis na keksówkę 11×30 cmBezglutenowyWegańskiPasztet z
czerwonej soczewicy nie wymaga dodatkowego miksowania lub ugniatania tłuczkiem czy praską.
Soczewica jest tak miękka, że sama rozpada się pod wpływem mieszania.1.
Soczewicę przepłucz pod bieżącą
wodą, włóż do garnka i zalej 3 szklankami
wody. 2. Doprowadź do wrzenia, dodaj
liście laurowe,
ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, aż
soczewica zmięknie i wchłonie całą
wodę. 3. Wyjmij
przyprawy i odstaw. 4. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
marchewki starte na drobnej tarce, drobno posiekaną
cebulę,
czosnek oraz
tymianek. 5. Smaż na średnim ogniu, aż się delikatnie przyrumienią. 6. Podsmażone warzywa połącz z
soczewicą, dodaj 2 łyżki
siemienia lnianego, posiekaną
natkę pietruszki,
sól oraz
pieprz. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. 7. W tym momencie masz dwie opcje: uzyskaną masę możesz przełożyć do pojemnika i używać jako pasty do smarowania lub pójść krok dalej i upiec pasztet. 8. W tym celu przygotuj keksówkę, wysmaruj
olejem i posyp pozostałym
siemieniem lnianym lub bezglutenową
bułką tartą. 9. Przygotowaną masę przełóż do formy i piecz ok. 35–40 minut w 180˚C. 10. Ostudź przed krojeniem. Przechowuj w lodówce.




Ciasto
ryżowe bez
mąkiPieczona
dynia z
ciecierzycą