ßßß Cookit - przepis na Wegański

Wegański

nazwa

Wykonanie

1½ szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 cebula
2 marchewki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo do wysmarowania formy
2 łyżeczki suszonego tymianku
4 łyżki mielonego siemienia lnianego lub bezglutenowej bułki tartej
garść natki pietruszki
2 liście laurowe
2 ziarneka ziela angielskiego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis na keksówkę 11×30 cm
Bezglutenowy
Wegański
Pasztet z czerwonej soczewicy nie wymaga dodatkowego miksowania lub ugniatania tłuczkiem czy praską. Soczewica jest tak miękka, że sama rozpada się pod wpływem mieszania.
1. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 3 szklankami wody. 2. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. 3. Wyjmij przyprawy i odstaw. 4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewki starte na drobnej tarce, drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek. 5. Smaż na średnim ogniu, aż się delikatnie przyrumienią. 6. Podsmażone warzywa połącz z soczewicą, dodaj 2 łyżki siemienia lnianego, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku. 7. W tym momencie masz dwie opcje: uzyskaną masę możesz przełożyć do pojemnika i używać jako pasty do smarowania lub pójść krok dalej i upiec pasztet. 8. W tym celu przygotuj keksówkę, wysmaruj olejem i posyp pozostałym siemieniem lnianym lub bezglutenową bułką tartą. 9. Przygotowaną masę przełóż do formy i piecz ok. 35–40 minut w 180˚C. 10. Ostudź przed krojeniem. Przechowuj w lodówce.
Ciasto ryżowe bez mąki
Pieczona dynia z ciecierzycą
Źródło:http://bezokruszka.pl/weganski-pasztet-z-czerwonej-soczewicy