ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowy

Tort kokosowy

nazwa

Wykonanie

Biszkopt
6 jajek w temperaturze pokojowej
200 g cukru (użyłam ok. 150 g ksylitolu)
½ szklanki miksu mąki bezglutenowej (ok. 85 g)
½ szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 95 g)
Poncz do nasączenia
¾ szklanki przegotowanej wody
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 kieliszki Malibu lub rumu (w wersji dla dorosłych)
sok z 1 cytryny (w wersji dla dzieci)
Krem
0,5 litra mleka (użyłam ryżowego)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki miksu mąki bezglutenowej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 g cukru (lub 100 g ksylitolu)
250 g masła w temperaturze pokojowej
250 g wiórek kokosowych + 50 g do dekoracji
Przepis na ok. 8–10 porcji
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
Ksylitol to zdrowszy i słodszy zamiennik cukru, uzyskiwany z drzewa brzozy. Największą jego zaletą jest działanie odkwaszające na organizm, ponieważ w przeciwieństwie do cukru ma odczyn zasadowy. Działa bakteriobójczo.
Biszkopt
1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 2–3 blaty.
Poncz
1. Do gorącej wody dodaj cukier waniliowy i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub sok z cytryny.
Krem
1. Mąkę rozmieszaj w połowie szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z cukrem. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do ostudzenia. 3. Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając dodawaj kilka łyżek budyniu i wiórek kokosowych na przemian.
Tort
1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ½ lub ⅓ ponczu (w zależności od ilości blatów) i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Boki i górę ciasta posmaruj cienko kremem i całość posyp wiórkami. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Życzę wytrwałości ;-)
Przepis na krem jest autorstwa sd_silver z forum cincin.
Orzechowe ciasteczka bez mąki
Jesienna sałatka z gruszkami
Źródło:http://bezokruszka.pl/tort-kokosowy