Wykonanie
Biszkopt6
jajek w temperaturze pokojowej200 g
cukru (użyłam ok. 150 g
ksylitolu)½ szklanki
miksu mąki bezglutenowej (ok. 85 g)½ szklanki
mąki ziemniaczanej (ok. 95 g)Poncz do nasączenia¾ szklanki przegotowanej
wody2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią2 kieliszki
Malibu lub
rumu (w wersji dla dorosłych)sok z 1
cytryny (w wersji dla dzieci)Krem0,5 litra
mleka (użyłam
ryżowego)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki
miksu mąki bezglutenowej2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią150 g
cukru (lub 100 g
ksylitolu)250 g
masła w temperaturze pokojowej250 g wiórek
kokosowych + 50 g do dekoracji

Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałKsylitol to zdrowszy i słodszy zamiennik
cukru, uzyskiwany z drzewa brzozy. Największą jego zaletą jest działanie odkwaszające na organizm, ponieważ w przeciwieństwie do
cukru ma odczyn zasadowy. Działa bakteriobójczo.
Biszkopt1.
Białka ostrożnie oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj
cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo
żółtka. 3.
Mąki wymieszaj, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (
boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. 7. Po ostygnięciu oddziel boki
biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 2–3 blaty.Poncz1. Do gorącej
wody dodaj
cukier waniliowy i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej
alkohol lub
sok z cytryny.Krem1.
Mąkę rozmieszaj w połowie szklanki
mleka, a pozostałą ilość zagotuj z
cukrem. 2. Wlej do gotującego się
mleka i mieszaj, aż powstanie
budyń. Odstaw do ostudzenia. 3.
Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając dodawaj kilka łyżek budyniu i wiórek
kokosowych na przemian.Tort1. Wyłóż pierwszą warstwę
biszkoptu, nasącz ½ lub ⅓ ponczu (w zależności od ilości blatów) i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Boki i górę ciasta posmaruj cienko kremem i całość posyp wiórkami. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Życzę wytrwałości ;-)





Przepis na krem jest autorstwa sd_silver z forum cincin.
Orzechowe ciasteczka bez
mąkiJesienna
sałatka z
gruszkami