ßßß
Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:CukierJajaNabiałKsylitol to zdrowszy i słodszy zamiennik cukru, uzyskiwany z drzewa brzozy. Największą jego zaletą jest działanie odkwaszające na organizm, ponieważ w przeciwieństwie do cukru ma odczyn zasadowy. Działa bakteriobójczo.Biszkopt1. Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 2. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier i dalej ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. 3. Mąki wymieszaj, porcjami przesiewaj do masy jajecznej i delikatnie połącz łyżką. 4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (boków nie smaruj) i przełóż na nią ciasto. 5. Piecz do tzw. suchego patyczka ok. 35 minut w 180˚C. 6. Gotowe ciasto zostaw w uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. 7. Po ostygnięciu oddziel boki biszkoptu od formy. Po wyjęciu pokrój na 2–3 blaty.Poncz1. Do gorącej wody dodaj cukier waniliowy i zamieszaj. 2. Po ostygnięciu wlej alkohol lub sok z cytryny.Krem1. Mąkę rozmieszaj w połowie szklanki mleka, a pozostałą ilość zagotuj z cukrem. 2. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie budyń. Odstaw do ostudzenia. 3. Masło utrzyj na puch i ciągle ucierając dodawaj kilka łyżek budyniu i wiórek kokosowych na przemian.Tort1. Wyłóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz ½ lub ⅓ ponczu (w zależności od ilości blatów) i przełóż kremem. Na to połóż drugą warstwę, ponownie nasącz ponczem itd. 2. Boki i górę ciasta posmaruj cienko kremem i całość posyp wiórkami. Najlepszy będzie następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce. Życzę wytrwałości ;-)



Przepis na krem jest autorstwa sd_silver z forum cincin.Orzechowe ciasteczka bez mąkiJesienna sałatka z gruszkami