ßßß Cookit - przepis na Rosyjskie syrniki (serniczki)

Rosyjskie syrniki (serniczki)

nazwa

Wykonanie

0,5 kg białego sera
100 g cukru (można dodać łyżkę cukru z wanilią)
1 jajko
ok. 100 g mąki ryżowej plus do posypania i obtaczania
szczypta soli
garść rodzynek (najlepiej ekologicznych, suszonych na słońcu)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
olej rzepakowy
Dodatkowo
śmietana lub jogurt (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
miód lub syrop z agawy
przepis na ok. 40 serniczków
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Mogą być świetnym śniadaniem lub kolacją. Pokochałam je od pierwszego kęsa :-)
1. Ser zmiel lub rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj do niego cukier, sól, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj. 3. Masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i uformuj wałeczki o średnicy 2–3 cm. 4. Ostrym nożem potnij na kawałki długości 1 cm i obtocz w mące. Jeśli podczas cięcia serniczki stracą swoją okrągłą formę, możesz uformować je rękoma. 5. Smaż na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. 6. Usmażone serniki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. 7. Podawaj na gorąco, z kleksem śmietany, polane miodem lub syropem.
Przepis pochodzi z tradycyjnej rosyjskiej książki kucharskiej. Zamieniłam jedynie mąkę pszenną na ryżową.
Bezglutenowy chleb
Słodka zupa z kasztanami i warzywami korzeniowymi
Źródło:http://bezokruszka.pl/rosyjskie-syrniki