Wykonanie
0,5 kg
białego sera100 g
cukru (można dodać łyżkę
cukru z
wanilią)1
jajkook. 100 g
mąki ryżowej plus do posypania i obtaczaniaszczypta
soligarść
rodzynek (najlepiej ekologicznych, suszonych na słońcu)1 łyżeczka
cynamonu (opcjonalnie)
olej rzepakowyDodatkowo
śmietana lub
jogurt (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
miód lub
syrop z agawy
przepis na ok. 40 serniczkówBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałChrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Mogą być świetnym śniadaniem lub kolacją. Pokochałam je od pierwszego kęsa :-)1.
Ser zmiel lub rozdrobnij widelcem. 2. Dodaj do niego
cukier,
sól,
jajko,
mąkę i dokładnie wymieszaj. 3. Masę przełóż na posypaną
mąką stolnicę i uformuj wałeczki o średnicy 2–3 cm. 4.
Ostrym nożem potnij na kawałki długości 1 cm i obtocz w
mące. Jeśli podczas cięcia serniczki stracą swoją okrągłą formę, możesz uformować je rękoma. 5. Smaż na rozgrzanym
oleju, rumieniąc z obu stron. 6. Usmażone serniki odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru
oleju. 7. Podawaj na gorąco, z kleksem
śmietany, polane
miodem lub
syropem.



Przepis pochodzi z tradycyjnej rosyjskiej książki kucharskiej. Zamieniłam jedynie
mąkę pszenną na
ryżową.Bezglutenowy
chlebSłodka zupa z
kasztanami i warzywami korzeniowymi