ßßß
porcja na ok. 12–15 placuszkówBezglutenowyWegańskiZawiera:NabiałCukierTo proste, szybkie i klasyczne danie kuchni indyjskiej jest świetne dla osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Sos jogurtowy to moja niewegańska propozycja, ale możesz je podawać z różnymi sosami (chutneyami) np. pomidorowym, kolendrowym, ogórkowym.Bhaji1. Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. 2. Mieszając trzepaczką stopniowo dolewaj wody i odstaw na 10 minut. 3. W tym czasie posiekaj cebule w cienkie półplasterki. 4. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę z kminkiem, kurkumą i chilli. 5. Smaż ok. 6 minut aż cebula zmięknie, na koniec dodając posiekaną kolendrę. 6. Przesyp cebulę z dodatkami do przygotowanej mąki i dokładnie wymieszaj. 7. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką gotową mieszankę i smaż na średnim ogniu obustronnie na rumiano (ok. 2–3 minut z każdej strony).Sos jogurtowo-miętowyWymieszaj jogurt z sokiem z limonki, z grubsza porwaną miętą i cukrem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Placuszki mają przyjemny słodko-orzechowy smak.
Rosół drobiowyZiemniaczane łódeczki