ßßß Cookit - przepis na Ciasto ryżowe

Ciasto ryżowe

nazwa

Wykonanie

2 woreczki Ryżu z jabłkami i rodzynkami SYS
400 ml wody
400 ml mleka (możesz użyć ryżowego)
120 g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo
2 jabłka do dekoracji
cynamon
1–2 łyżeczki cukru
kilka plasterków masła
śmietana do podania (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
Przepis na ok. 8–10 porcji
Bezglutenowy
Zawiera:
Cukier
Jaja
Nabiał
Ryż oferowany przez firmę SYS posiada wygodną gotową mieszankę ryżu z rodzynkami i suszonymi jabłkami. Jeśli więc wybierzesz inną opcję, dodaj 200 g ryżu i minimum 50 g mieszanki rodzynek i pokrojonych jabłek.
1. Zawartość 2 torebek dokładnie opłucz na sitku i odsącz. 2. Mleko zagotuj z wodą, dodaj cukier, sól, cynamon i przygotowaną mieszankę ryżu. 3. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając, żeby ryż się nie przypalił. Powinien wszystko wchłonąć. 4. Odstaw do ostudzenia na ok. pół godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, to pozwoli mu szybciej ostygnąć. 5. Do ryżu dodaj skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii. 6. Żółtka oddziel od białek. Roztrzepane żółtka wymieszaj z ryżem, a białka ubij mikserem i delikatnie, przy pomocy łyżki połącz z resztą. 7. Masę przelej do wysmarowanej masłem tortownicy, udekoruj plasterkami jabłek, rozłóż na nich plasterki masła, posyp cukrem i cynamonem. 8. Piecz przez ok. 40 minut w 180˚C. Podawaj z kleksem śmietany, posypanym cynamonem.
Jeśli masz mało czasu na przygotowanie deseru, wystarczy jeśli ugotujesz ryż na wodzie lub mleku, dodasz cukru, cynamonu, kleks śmietany i pożywna bezglutenowa słodkość gotowa :-)
Gęsta gorąca czekolada
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy
Źródło:http://bezokruszka.pl/ciasto-ryzowe-bez-maki