Wykonanie
2 woreczki
Ryżu z jabłkami i
rodzynkami SYS400 ml
wody400 ml
mleka (możesz użyć
ryżowego)120 g
cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżeczka
cynamonumała szczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4
jajkaskórka starta z 1
cytrynyDodatkowo2
jabłka do dekoracji
cynamon1–2 łyżeczki
cukrukilka plasterków
masłaśmietana do podania (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
Przepis na ok. 8–10 porcjiBezglutenowyZawiera:
CukierJajaNabiałRyż oferowany przez firmę SYS posiada wygodną gotową mieszankę
ryżu z
rodzynkami i
suszonymi jabłkami. Jeśli więc wybierzesz inną opcję, dodaj 200 g
ryżu i minimum 50 g mieszanki
rodzynek i pokrojonych
jabłek.1. Zawartość 2 torebek dokładnie opłucz na sitku i odsącz. 2.
Mleko zagotuj z
wodą, dodaj
cukier,
sól,
cynamon i przygotowaną mieszankę
ryżu. 3. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut często mieszając, żeby
ryż się nie przypalił. Powinien wszystko wchłonąć. 4. Odstaw do ostudzenia na ok. pół godziny. Od czasu do czasu zamieszaj, to pozwoli mu szybciej ostygnąć. 5. Do
ryżu dodaj
skórkę z cytryny, ekstrakt z
wanilii. 6.
Żółtka oddziel od
białek. Roztrzepane
żółtka wymieszaj z
ryżem, a
białka ubij mikserem i delikatnie, przy pomocy łyżki połącz z resztą. 7. Masę przelej do wysmarowanej
masłem tortownicy, udekoruj plasterkami
jabłek, rozłóż na nich plasterki
masła, posyp
cukrem i
cynamonem. 8. Piecz przez ok. 40 minut w 180˚C. Podawaj z kleksem
śmietany, posypanym
cynamonem.
Jeśli masz mało czasu na przygotowanie deseru, wystarczy jeśli ugotujesz
ryż na wodzie lub
mleku, dodasz
cukru,
cynamonu, kleks
śmietany i pożywna bezglutenowa słodkość gotowa :-)
Gęsta gorąca
czekoladaWegański pasztet z
czerwonej soczewicy