ßßß
PRZEPIS NA KEKSÓWKĘ 11×30 CMBezglutenowyZawiera:CukierNabiałŚwietnie smakuje jako „samograj” lub podany z wymieszanymi w miodzie pestkami z dyni.Purée z dyni1. Umyj, obierz i oczyść z pestek pokrojoną dynię. Pokrój miąższ w kostkę i włóż do durszlaka. 2. Do średniego garnka wlej pół szklanki wody i zagotuj. Na garnek z wrzątkiem nałóż durszlak (dno nie powinno dotykać wody) i przykryj folią aluminiową lub pokrywką. 3. Gotuj na parze 15–20 minut. 4. Ugotowaną dynię rozdrobnij widelcem, blenderem ręcznym lub przetrzyj przez sito. 5. Do ciasta będziesz potrzebować 300 g gotowego purée. Wymieszaj je z rozgniecionym bananem.Ciasto1. Wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. 3. Następnie dodaj purée z dyni z wymieszanym bananem i mleko. Dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Partiami dodawaj mąkę z przyprawami wciąż mieszając łyżką. 5. Na koniec dodaj rodzynki i jeszcze raz zamieszaj. 6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. 8. Piecz ok. 50 minut w 180˚C. Krój po całkowitym wystudzeniu.

Dynia butternut faszerowana sałatką z quinoą (komosą ryżową)Zielone curry z kalafiorem i fasolką