Wykonanie

Znów mam czas na gotowanie:) Lato w pełni - kuszą sezonowe
owoce i warzywa. Na parapecie hoduję ulubione
zioła:
bazylię,
miętę,
oregano,
tymianek. Dokładam je hojnie do przygotowywanych potraw. Z wizyty w domu przywożę soczyste
wiśnie,
porzeczki,
maliny...
Tarta na spodzie z
francuskiego ciasta, to pomysł na szybki obiad lub kolację. Idealna na wizytę niezapowiedzianych gości:)Zamiast
kurek wystarczy ułożyć na wierzchu plastry
pomidory i... gotowe:)Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego250 g świeżych
kurek1 mała
cebula2
jajkaszklanka
startego sera "
Bursztyn"1/2 opakowania
śmietany 18%oliwa z oliwekświeży
tymianeksólpieprz1-2 ząbki
czosnkuKurki myjemy, suszymy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Wrzucamy
cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy
kurki. Solimy,
pieprzymy. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15-20 min.
Jajka miksujemy ze
śmietaną i
serem. Dodajemy
sól,
pieprz i wyciśnięty
czosnek.Ciasto rozwijamy na blaszce do pieczenia. Nakłuwamy. Podpiekamy, w rozgrzanym do 250 st. C, piekarniku przez ok. 10 min. Wyjmujemy. Wylewamy na nie masę jajeczno-
serowo-
śmietanową, a na wierzchu duszone
kurki.Posypujemy świeżym
tymiankiem.Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min. (aż
jajka się zetną), pilnując, żeby ciasto za bardzo nam się nie przyrumieniło.

Dobrego dnia!:)