Wykonanie
Składniki:
udka z kurczaka 4 szt
wątróbka z kurczaka 0,5 kg
marchew 3 szt
pietruszki 2 szt
seler kawałek wielkości pięści
czosnek 2 ząbki (lub wedle uznania)ugotowana
kasza jaglana 1/2 kubka
amarantus ekspandowany 1 kubek
jajka 3 szt (można pominąć)
przyprawy:
sól 1,5 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżeczki,
kminek 1 łyżeczka,
lubczyk 1 łyżeczka,
ziele angielskie 4 szt,
liść laurowy 2 sztPrzygotowanie:
Mięso i
wątróbki oczyścić i opłukać, przełożyć do garnka. Dodać obrane i umyte warzywa, zalać zimną
wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Po zagotowaniu
wody dodać
ziele angielskie,
liść laurowy i odrobinę
lubczyku. Gotować pod przykryciem do miękkości.Po ugotowaniu zmielić
mięso, warzywa i ugotowaną
kaszę jaglaną w maszynce do
mięsa na drobno.
Mięso drobiowe najlepiej mielić razem ze skórami, wtedy pasztet nie będzie za suchy. Wymieszać porządnie zmielone składniki na jednolitą masę, dodać
amarantus i
jajka (niekoniecznie) oraz przyprawić ulubionymi
przyprawami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać
wywaru pozostałego z gotowania
mięsa lub kilka łyżek
oliwy lub
oleju.Piec z termoobiegiem około 45 minut. Pasztet należy przykryć do pieczenia folią aluminiową, żeby nie wysechł. Przed końcem pieczenia można zdjąć folię, jeśli chcemy, żeby pasztet był zarumieniony. Po ostygnięciu można pasztet z powodzeniem zamrozić.

Smacznego!