Wykonanie
Tapioka to
skrobia ekstrahowana z korzenia
manioku (inaczej nazywanego cassavą), rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Sama w sobie nie ma w zasadzie żadnego smaku, dopiero słodkie, albo słone dodatki czynią z niej deser lub danie główne. Przepis jest znakomity, zapożyczony od mojej koleżanki Edytki. Pracy nie ma prawie wcale (tylko rozsądne planowanie z wyprzedzeniem), za to w efekcie mamy niecodzienny letni deser.Tapiokę najlepiej kupić w sklepach z żywnością orientalną, bo jest tam zdecydowanie tańsza niż w sklepach ze zdrową żywnością. Nalepiej namoczyć ją przed gotowaniem ale nie jest to konieczne. Gotujemy tak długo (koniecznie na małym ogniu) aż kuleczki w większości będą przezroczyste.Jestem po prostu rozdarta, bo można ten przepis nazwać albo zupą
owocową, albo deserem z tapioką. Podałam ostatnio z domowej roboty expresową
śmietanką z
mleka migdałowego. Objedliśmy się niemiłośiernie, takie dobre było.Jedno jest pewne, przepis sprawdza się wspaniale w czasie lata, ponieważ podaję się go na zimno, prosto z lodówki.

Składniki:1 szklanka tapioki6 szklanek
soku ananasowegoWykonanie:Gotujemy na małym ogniu, ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu aż z tapioka z białej stanie się przejrzysta. Szybciej się gotuje, gdy namoczymy tapiokę na noc.Do ugotowanej tapioki doddajemy świeże (lub z puszki)
owoce. W tym wydaniu dodałam swoje rozmrożone
brzoskwinie,
maliny i
jerzyny, świeże
truskawki,
jagody i
banany (słodkie ale nie przejrzałe).Podałam z delikatną i słodziutką
śmietanką migdałową.
Smietanka migdałowa – w przepisie na wegański tort
czekoladowy.Można też zrobić wersję expresową z
mleka migdałowego.
Mleko migdałowe najlepiej użyć organiczne lub domowe, ale bez wiórków (ci którzy mogą to zrobić, jest ono o wiele smaczniejsze i gęstsze)1 szklanka
mleka1/2 szklanki
olejuszczpta
soliMleko miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach dodając bardzo małym strumieniem
olej. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę
brązowego cukru lub
miodu.Wylewamy do miseczki, dodajemy 2 lub 3 łyżki
soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Powinno delikatnie zacząć gęstnięć. Jest rewelacyjna!Krem z
tofu1 kostka
tofu1/2 szklanki zmiksowanych
daktyliszczypta
solimleko roślinne2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
cynamonu lub
kardamonuWykonanie:Wszysko miksujemy w blenderze dodając tyle
mleka, by uzyskać konsystencję kremu. Jeżeli krem jest mało słodki dodajcie
miód lub cokolwiek innego co Wam odpowiada.

