ßßß
Składniki:1 szklanka tapioki6 szklanek soku ananasowegoWykonanie:Gotujemy na małym ogniu, ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu aż z tapioka z białej stanie się przejrzysta. Szybciej się gotuje, gdy namoczymy tapiokę na noc.Do ugotowanej tapioki doddajemy świeże (lub z puszki) owoce. W tym wydaniu dodałam swoje rozmrożone brzoskwinie, maliny i jerzyny, świeże truskawki, jagody i banany (słodkie ale nie przejrzałe).Podałam z delikatną i słodziutką śmietanką migdałową.Smietanka migdałowa – w przepisie na wegański tort czekoladowy.Można też zrobić wersję expresową z mleka migdałowego.Mleko migdałowe najlepiej użyć organiczne lub domowe, ale bez wiórków (ci którzy mogą to zrobić, jest ono o wiele smaczniejsze i gęstsze)1 szklanka mleka1/2 szklanki olejuszczpta soliMleko miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach dodając bardzo małym strumieniem olej. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę brązowego cukru lub miodu.Wylewamy do miseczki, dodajemy 2 lub 3 łyżki soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Powinno delikatnie zacząć gęstnięć. Jest rewelacyjna!Krem z tofu1 kostka tofu1/2 szklanki zmiksowanych daktyliszczypta solimleko roślinne2 łyżki soku z cytrynyszczypta cynamonu lub kardamonuWykonanie:Wszysko miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, by uzyskać konsystencję kremu. Jeżeli krem jest mało słodki dodajcie miód lub cokolwiek innego co Wam odpowiada.
