ßßß Cookit - przepis na Zupa/deser z tapioką

Zupa/deser z tapioką

nazwa

Wykonanie

Tapioka to skrobia ekstrahowana z korzenia manioku (inaczej nazywanego cassavą), rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. Sama w sobie nie ma w zasadzie żadnego smaku, dopiero słodkie, albo słone dodatki czynią z niej deser lub danie główne. Przepis jest znakomity, zapożyczony od mojej koleżanki Edytki. Pracy nie ma prawie wcale (tylko rozsądne planowanie z wyprzedzeniem), za to w efekcie mamy niecodzienny letni deser.
Tapiokę najlepiej kupić w sklepach z żywnością orientalną, bo jest tam zdecydowanie tańsza niż w sklepach ze zdrową żywnością. Nalepiej namoczyć ją przed gotowaniem ale nie jest to konieczne. Gotujemy tak długo (koniecznie na małym ogniu) aż kuleczki w większości będą przezroczyste.
Jestem po prostu rozdarta, bo można ten przepis nazwać albo zupą owocową, albo deserem z tapioką. Podałam ostatnio z domowej roboty expresową śmietanką z mleka migdałowego. Objedliśmy się niemiłośiernie, takie dobre było.
Jedno jest pewne, przepis sprawdza się wspaniale w czasie lata, ponieważ podaję się go na zimno, prosto z lodówki.
Składniki:
1 szklanka tapioki
6 szklanek soku ananasowego
Wykonanie:
Gotujemy na małym ogniu, ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu aż z tapioka z białej stanie się przejrzysta. Szybciej się gotuje, gdy namoczymy tapiokę na noc.
Do ugotowanej tapioki doddajemy świeże (lub z puszki) owoce. W tym wydaniu dodałam swoje rozmrożone brzoskwinie, maliny i jerzyny, świeże truskawki, jagody i banany (słodkie ale nie przejrzałe).
Podałam z delikatną i słodziutką śmietanką migdałową.
Smietanka migdałowa – w przepisie na wegański tort czekoladowy.
Można też zrobić wersję expresową z mleka migdałowego.
Mleko migdałowe najlepiej użyć organiczne lub domowe, ale bez wiórków (ci którzy mogą to zrobić, jest ono o wiele smaczniejsze i gęstsze)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
szczpta soli
Mleko miksujemy w blenderze na najwyższych obrotach dodając bardzo małym strumieniem olej. Na koniec miksowania dodajemy łyżkę brązowego cukru lub miodu.
Wylewamy do miseczki, dodajemy 2 lub 3 łyżki soku z cytryny i delikatnie mieszamy. Powinno delikatnie zacząć gęstnięć. Jest rewelacyjna!
Krem z tofu
1 kostka tofu
1/2 szklanki zmiksowanych daktyli
szczypta soli
mleko roślinne
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu lub kardamonu
Wykonanie:
Wszysko miksujemy w blenderze dodając tyle mleka, by uzyskać konsystencję kremu. Jeżeli krem jest mało słodki dodajcie miód lub cokolwiek innego co Wam odpowiada.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupadeser-z-tapioka