Wykonanie
Naleśniki
razowe zrobione bez
jajek i
mleka krowiego, z
serkiem sojowym i
truskawkami. Połączenie
mąki razowej i
tofu daje pełny zestaw aminokwasów (
białko pełnowartościowe). Smaczne i zdrowe.
Składniki:1 szklanka
mąki z pełnego przemiału1 szkalnka
mąki białej pszennej4 czubate łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego4 do 5 szklanek
mleka roślinnego( najlepiej
migdałowe)1/5 szklanki
olejuSól i
cukier brązowy( lub cokolwiek innego co uważamy za zdrowe do słodzenia)do smakuWszystkie składniki należy dobrze wymieszać.Jeżeli naleśniki okażą się za gęste to dolewamy
mleka. Najlepiej dodać ciepłe
mleko aby
siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”. Miksujemy wszystkie skladniki w blenderze lub malakserze. Wychodzi ok. 14 naleśników.Nadzienie
1 kostka
tofu(400g)1 ban an (albo agave
syrop)
Mleko migdałowe( może też być
sojowe, albo
kokosowe)Szczypta
soli1 łyżeczka
soku z cytrynyWszystkie składniki do nadzienia mieszamy w blenderze albo malakserze. Dodaj taką ilość
mleka aby uzyskać kremową masę.Na upieczone naleśniki nakładamy
ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę
truskawkami i zawijamy. Są smaczne i syte, po 2 naleśnikach nie ma miejsca na więcej.