ßßß Cookit - przepis na Krem:

Krem:

nazwa

Wykonanie

Pyszna tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych owoców. Po prostu idealna!
Składniki:
Spód:
90 g suszonych daktyli
250 g migdałów
szczypta soli
Krem:
110 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju
szczypta kardamonu albo cynamonu
Dodatkowo:
świeże truskawki
Forma do tart o wymiarze 25 cm
Spód:Daktyle zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone daktyle, sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krem: do garnka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem, dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec dosładzamy miodem i przyprawiamy odrobiną kardamonu, przykrywamy i studzimy. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy świeże owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy polać ciasto odrobiną miodu.
* jeśli masa podczas gotowania zacznie nam się przypalać to zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego garnka w żadnym wypadku nie skrobiąc dna garnka.
*Możemy użyć dowolnych świeżych owoców albo zrobić mus z dodatkiem żelatyny/agaru
Źródło
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/tarta-z-kremem-jaglanym-i-truskawkami.html