Wykonanie

Pyszna
tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych
owoców. Po prostu idealna!Składniki:Spód:90 g
suszonych daktyli250 g
migdałówszczypta
soliKrem:110 g
kaszy jaglanej500 ml
mleka2 łyżki
miodu1 łyżka
olejuszczypta
kardamonu albo
cynamonuDodatkowo:świeże
truskawkiForma do tart o wymiarze 25 cmSpód:
Daktyle zalewamy przegotowaną
wodą i odstawiamy na 20-30 minut.
Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone
daktyle,
sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Krem: do garnka wsypujemy
kaszę, zalewamy
mlekiem, dodajemy
olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec dosładzamy
miodem i przyprawiamy odrobiną
kardamonu, przykrywamy i studzimy. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy świeże
owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy polać ciasto odrobiną
miodu.* jeśli masa podczas gotowania zacznie nam się przypalać to zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego garnka w żadnym wypadku nie skrobiąc dna garnka.*Możemy użyć dowolnych świeżych
owoców albo zrobić mus z dodatkiem żelatyny/agaru


Źródło