ßßß
Pyszna tarta bez pieczenia i jakiegoś wielkiego wysiłku. Zawarte są w niej same dobre i zdrowe składniki, naturalnie słodzona, lekka z dodatkiem świeżych owoców. Po prostu idealna!Składniki:Spód:90 g suszonych daktyli250 g migdałówszczypta soliKrem:110 g kaszy jaglanej500 ml mleka2 łyżki miodu1 łyżka olejuszczypta kardamonu albo cynamonuDodatkowo:świeże truskawkiForma do tart o wymiarze 25 cmSpód:Daktyle zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Migdały mielimy, dodajemy do nich odcedzone daktyle, sól i "blendujemy" do momentu aż wszystko się połączy. Masa powinna w dotyku przypominać klejący, wilgotny piasek. Przekładamy do foremki i równomiernie rozkładamy na dnie i bokach. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Krem: do garnka wsypujemy kaszę, zalewamy mlekiem, dodajemy olej i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy 20 minut uważając żeby masa się nie przypaliła. Na koniec dosładzamy miodem i przyprawiamy odrobiną kardamonu, przykrywamy i studzimy. Po przestudzeniu miksujemy na gładki krem. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu układamy świeże owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem możemy polać ciasto odrobiną miodu.* jeśli masa podczas gotowania zacznie nam się przypalać to zdejmujemy z ognia i przekładamy do innego garnka w żadnym wypadku nie skrobiąc dna garnka.*Możemy użyć dowolnych świeżych owoców albo zrobić mus z dodatkiem żelatyny/agaru
Źródło