ßßß
spód:- 60 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 50 g brązowego cukru- 4-5 łyżek mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 100 g mąki gryczanej- 50 g płatków owsianych (można użyć tych bezglutenowych)- 50 g mielonych migdałów- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta kardamony- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam ciastem i w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min.masa "serowa":- 600 g tofu- 1 szklanki nerkowców namoczonych ok. 8-12 h w wodzie- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego - puszka powinny być bardzo mocno schłodzone- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/3 szklanki soku z cytryny- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- szczypta soli- skórka otarta z jednej cytryny- 1 1/2 łyżeczki agaru- kilka świeżych figTofu odsączam z zalewy, przekładam do miksera, dodaję ksylitol, odsączone z wody nerkowce, pastę waniliową, skórkę z cytryny, sok z cytryny i szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa.Do rondelka przekładam śmietanę kokosową i ją podgrzewam. Wsypuję agar i bardzo dokładnie mieszam. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejszam ogień i całość gotuję ok. 1-2 min.Do mojej masy "serowej" dodaję agar ze śmietaną. Całość miksuję na gładki krem. Próbuję, w razie potrzeby doprawiam i jeszcze raz miksuję.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekoruję kawałkami świeżych fig.Mniam!!!!!
Koniecznie spróbuj także: Niezwykle aksamitny tofurnik na zimno