ßßß
wegański bezglutenowy(śred. ok. 22-24 cm)spód:- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego- 70 g brązowego cukru- 4 łyżki mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 200 g mąki gryczanej- 120 g płatków owsianych- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.Spód tortownicy wyklejam ciastem - na wysokość ok 3-4 cm (jak na tartę). Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.masa "serowa":- 600 g tofu- 3/4 szklanki nerkowców namoczonych ok. 8-12 h w wodzie- śmietana z 2 puszek mleczka kokosowego - puszki powinny być bardzo mocno schłodzone- 3/4 szklanki ksylitolu- 1/3 szklanki soku z cytryny- 1 i 1/2 łyżki pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- szczypta soli- skórka otarta z jednej cytryny- 3 łyżeczki agaru- garść świeżych malinTofu dokładnie odsączam z zalewy, przekładam do robota kuchennego, dodaję ksylitol, odsączone z wody nerkowce, pastę waniliową, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie blenduję (robię to nawet 10 min, by być pewną, że masa jest idealna - ma być kremowa, bez grudek).Do masy dodaję sok z cytryny i całość dokładnie mieszam.Do miski wkładam bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kokosową (to ta stała część znajdująca się w schłodzonym mleczku kokosowym). Przekładam 2 łyżki do rondelka, a resztę ubijam na sztywno.Ubitą śmietanę przekładam do "serowej" masy i delikatnie mieszam. Całość próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej ksylitolu bądź soku z cytryny.W rondelku podgrzewam pozostałą część śmietany. Wsypuję 3 łyżeczki agaru. Bardzo dokładnie mieszam. Całość podgrzewam na małym ogniu ok. 1-2 min.Do mojej masy dodaję agar ze śmietaną. Całość miksuję na gładki krem.Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód, dekoruję malinami. Tak przygotowany tofurnik wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego!