Wykonanie
Szparagi są dobrym źródłem kwasu foliowego (jedna z witamin z grupy B). Zgodnie z informacją podaną przez Journal of American Medical Association kwas foliowy zapobiega np. powstawaniu chorób
serca i pomaga w leczeniu
raka. Zalecana dzienna dawka wynosi 400 mcg, a jedna szklanka ugotowanych
szparagów zawiera mnniej więcej 66% tej ilości. Polecamy absolutnie apetyczną formę spożywania
szparagów.Składniki:26 sztuk
szparagów (miekkie części)1
por (biała część i trochę zielonej)1 średniej wielkości
cukiniakilka
ziemniaków obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę4 szklanki
wody lub
wywaru z warzyw (może być więcej, w zależności jak gęstą zupę chcemy uzyskać)
Sól,
przyprawa warzywana,
pieprz1 ząbek
czosnkukilka łyżek
majonezu z
ziemniaka lub
sojowegoWszystkie składniki gotujemy i miksujemy w blenderze. Po zmiksowaniu dodajemy
majonez. Podajemy posypane np.
pietruszką albo
koperkiem i grzankami z
razowego chlebka.

Foto M. Bojko