Wykonanie
„Badania wykazały …, że częste spożywanie
orzechów obniża ryzyko zachorowania na inne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie, a nawet osteoporoza. Dla przykładu jedno z takich badań pokazało, że kobiety, które spożywały
orzechy przynajmniej pięć
razy w tygodniu, wykazywały o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, które nigdy albo prawie nigdy ich nie jadły.”(Zdrowe odżywianie bez tajemnic, Dr Roman Pawlak)Składniki:1 duży
kalafior lub 2 opakowania mrożonego oraz jedna różyczka
brokuły1 duży
pomidor1 łyżeczka
przyprawy warzywnej1/3 szklanki
płatków drożdżowych4 łyżeczki tahini (
masło sezamowe)1 3/4 szklanki
mleka sojowego lub
kokosowegopieprz ziołowy1 szklanka
słonecznika prażonego na suchej patelni1 szklanka
nerkowców (cashew)1 łyżeczka
soli himalajskiej lub innej1 ząbek
czosnku1 łyżeczka sproszkowanej
cebuli1 łyżeczka sproszkowanej
papryki1 łyżeczka wędzonej
paprykiWykonanie:
Kalafior i
brokuły dzielimy na części i obgotowujemy w osolonej wodzie aby lekko zmiękły (nie przegotować)Pozostałe składniki (oprócz
mleka) wsypujemy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masęNa koniec dodajemy
mleko i jeszcze raz miksujemy aż do całkowitego wymieszania składnikówNa żaroodporne naczynie wykładamy cząstki
kalafiora i
brokułyZalewamy wszystko masą „serową”Pieczemy odkryte w piekarniku nagrzanym do 350 F przez około 35-45 minut, do czasu aż wierzch naszej polewybędzie lekko brązowySerwujemy posypane świeżą
natką pietruszki i
szczypiorkiem.
