Wykonanie
Bardzo lubię
mięso z
grzybami. Pasuje nam takie zestawienie i jeśli tylko mam pod ręką świeże
grzyby dodaję je do jakiegoś "ścierwa" a podgrzybki to ulubione
grzybki Starszego Żarłoczka. Takie sakiewki wcale nie są trudne do zrobienia a wyglądają dość efektownie.
składniki:4 grube (2-3 cm) plastry
schabu wieprzowego środkowego b/k1/2 kg podgrzybków1
cebula biała2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
masłakilka łodyżek cienkiego
szczypiorku,do smaku:
sól,
pieprz mielony czarny,
pieprz ziołowysposób przygotowania: Podgrzybki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki.
Cebulę i
czosnek obrałam, posiekałam drobno.
Schab powinien być szeroki a każdy gruby plaster przekroiłam poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie porozrywać
mięsa. Oprószyłam
mięso z obu stron
solą i świeżo zmielonym
pieprzem i
pieprzem ziołowym.Na patelni rozgrzałam 3 łyżki
masła, zeszkliłam
cebulę i
czosnek, dodałam
grzyby, smażyłam kilka minut aż
grzyby zmiękły i odparowały prawie cały sos; doprawiłam i dosypałam
natkę, wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia. Na środek każdego płata
mięsa nałożyłam 2 łyżki
grzybów, zebrałam dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązałam go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam pozostałym
masłem, ułożyłam sakiewki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 30 min. w temp. 180 st.C.Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunęłam z sakiewek nitkę i obwiązałam je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami
szczypiorku. Podałam z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z
wody. Po nadzianiu
mięsa zostało mi trochę
grzybów , dodałam je do powstałego w trakcie pieczenia sosu i wyłożyła obok pakunków z
mięsa.