ßßß
składniki:4 grube (2-3 cm) plastry schabu wieprzowego środkowego b/k1/2 kg podgrzybków1 cebula biała2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszki4 łyżki masłakilka łodyżek cienkiego szczypiorku,do smaku: sól, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowysposób przygotowania: Podgrzybki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Schab powinien być szeroki a każdy gruby plaster przekroiłam poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryłam folią spożywczą i rozbiłam starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.Na patelni rozgrzałam 3 łyżki masła, zeszkliłam cebulę i czosnek, dodałam grzyby, smażyłam kilka minut aż grzyby zmiękły i odparowały prawie cały sos; doprawiłam i dosypałam natkę, wymieszałam, odstawiłam do wystudzenia. Na środek każdego płata mięsa nałożyłam 2 łyżki grzybów, zebrałam dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązałam go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam pozostałym masłem, ułożyłam sakiewki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok. 30 min. w temp. 180 st.C.Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunęłam z sakiewek nitkę i obwiązałam je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podałam z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam je do powstałego w trakcie pieczenia sosu i wyłożyła obok pakunków z mięsa.