ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Już jutro, najbardziej popularne święto w USA – Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Oczywiście, nie może zabraknąć na każdym stole ciasta z dyni, czyli „pumpkin pie.” Jest to ciasto, które po raz pierwszy spróbowałam dokładnie 22 lata temu, w Nowym Yorku. Stał się on moją „miłością od drugiego kęsa,” – drugi był z bitą śmietaną
Dzisiaj, ciasto z dyni w dwóch wersjach – tradycyjnej i czekoladowej. Oczywiście, z wegańską bitą śmietaną.
Masa dyniowa
2 szklanki upieczonej dyni lub z puszki (15oz-
½ szklanki orzechów cashew
¼ szklanka oleju
¼ szklanki mleka migdałowego lub sojowego
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki wody
2 , 5 -3 łyżeczki agaru
2 łyżki nasion konopii (hemp seeds – opcjonalnie)
szczypta sproszkowanego imbiru
Orzeszki nerkowce (cashew)*, cukier, mleko i olej miksujemy na kremową masę w blenderze albo w robocie kuchennym. Dodajemy dynię oraz resztę składników i ponownie miksujemy.
Agar rozpuszczamy w ½ szklanki wody i gotujemy w garnku ok. 5 min, mieszając, po czym miksujemy w blenderze z resztą składników.
Całą masę wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto
¾ szklanki mąki pszennej razowej
½ szklanki zmielonych migdałów
½ szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
Szczypta soli
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1-2 łyzki brązowego cukru
Suche składniki mieszamy razem. Resztę miksujemy w blenderze. Mokre i suche składniki łączymy delikatnie razem. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy dno ciasta wiedelcem.
Pieczemy ok. 20 min, w temp 190C (370F)
Ciasto z dyni w wersji czekoladowej
Do składników masy dyniowej dodajemy 3-4 łyżki carobu (mączki chlebka świętojańskiego). Po wylaniu masy na ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Wegańska bita śmietana
1 puszka mleka kokosowego (tłustego)
brązowy cukier mielmy na puder
szcypta soli
Mleko trzymamy w lodówce najlepiej przez 24 godziny. Otwieramy puszkę i wybieramy ostrożnie mleko. Powinno być bardzo gęste (konsystencja bardzo gęstej śmetany)a na dnie puszki powinna być woda. Wodę nie używamy.
Gęste mleko miksujemy z cukrem na końcu dodając sól.
Jeżeli mamy problem z gęstścią „bitej śmietany” to wtedy wstawiamy ją do lodowki i powinna zgęstnieć. Nie będzie to wtedy super idealna śmietana, ale smaczna na pewno.
Foto: M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pumpkin-pie-ciasto-z-dyni-bez-jajek