Wykonanie
Już jutro, najbardziej popularne święto w USA – Święto Dziękczynienia (Thanksgiving). Oczywiście, nie może zabraknąć na każdym
stole ciasta z dyni, czyli „pumpkin pie.” Jest to ciasto, które po raz pierwszy spróbowałam dokładnie 22 lata temu, w Nowym Yorku. Stał się on moją „miłością od drugiego kęsa,” – drugi był z
bitą śmietaną…Dzisiaj, ciasto z dyni w dwóch wersjach – tradycyjnej i czekoladowej. Oczywiście, z wegańską
bitą śmietaną.Masa dyniowa2 szklanki upieczonej dyni lub z puszki (15oz-½ szklanki
orzechów cashew¼ szklanka
oleju¼ szklanki
mleka migdałowego lub
sojowego½ szklanki
brązowego cukru½ szklanki
wody2 , 5 -3 łyżeczki agaru2 łyżki nasion konopii (hemp seeds – opcjonalnie)szczypta sproszkowanego
imbiruOrzeszki
nerkowce (cashew)*,
cukier,
mleko i
olej miksujemy na kremową masę w blenderze albo w robocie kuchennym. Dodajemy
dynię oraz resztę składników i ponownie miksujemy.Agar rozpuszczamy w ½ szklanki
wody i gotujemy w garnku ok. 5 min, mieszając, po czym miksujemy w blenderze z resztą składników.Całą masę wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto¾ szklanki
mąki pszennej razowej½ szklanki zmielonych
migdałów½ szklanki
mąki owsianej (zmielone
płatki owsiane)Szczypta
soli1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
wody1-2 łyzki
brązowego cukruSuche składniki mieszamy razem. Resztę miksujemy w blenderze. Mokre i suche składniki łączymy delikatnie razem. Wykładamy ciasto na formę do tarty i nakłuwamy dno ciasta wiedelcem.Pieczemy ok. 20 min, w temp 190C (370F)Ciasto z dyni w wersji czekoladowejDo składników masy dyniowej dodajemy 3-4 łyżki carobu (
mączki chlebka świętojańskiego). Po wylaniu masy na ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Wegańska
bita śmietana1 puszka
mleka kokosowego (tłustego)
brązowy cukier mielmy na puderszcypta
soliMleko trzymamy w lodówce najlepiej przez 24 godziny. Otwieramy puszkę i wybieramy ostrożnie
mleko. Powinno być bardzo gęste (konsystencja bardzo gęstej
śmetany)a na dnie puszki powinna być
woda.
Wodę nie używamy.Gęste
mleko miksujemy z
cukrem na końcu dodając
sól.Jeżeli mamy problem z gęstścią „bitej śmietany” to wtedy wstawiamy ją do lodowki i powinna zgęstnieć. Nie będzie to wtedy super idealna
śmietana, ale smaczna na pewno.

Foto: M.Bojko