Wykonanie
Amarantus oznacza „wieczny” i jego ziarna przetrwały do dzisiaj, coraz częściej goszcząc na naszych stołach. Zanim zrobiono jakiekolwiek analizy tego ziarna, były one używane w Meksyku, Peru, czy Nepalu.
Amarntus jest lekkostrawny, bezglutenowy, zawiera sporo wapnia, żelaza i błonnika. Można przygotować z niego wiele dań, np. w Nepalu robią z niego chapattis a u nas, dzisiaj
chleb z ziarnem
amarantusa.Składniki:3 szklanki
mąki razowej1 szklanka
mąki żytniej (z pełnego przemiału)1 szkalnka ugotowanego na gęsto
amarantusa¾ szklanki
płatków owsianych2 szklanki
mąki białej1 łyżka
soli2 łyżki
oleju3 łyżki
drożdży suchych0,5 szklanki
mleka migdałowego (opcjonalnie)
WodaAmarantus podprażamy na suchej patelni na jasno złoty kolor, a
potem gotujemy z
wodą na gęsto i po ostudzeniu dodajemy do reszty składników (o.5 szklanki
amarantusa +1,5 szklanki
wody gotujemy na małym ogniu ok. 15 min).
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy wszystkie suche składniki oraz ugotowany i ostudzony
amarantus. Dodajemy powoli
wodę i ciągle wyrabiamy ciasto.Po wymieszaniu wszystkich składników, odstawiamy ciasto
chlebowe do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).Po wyrośnięciu wyrabiamy ciasto jeszcze raz, wykładamy do blaszek (keksówek) i dajemy do piekarnika. Pieczemy w temp. 375F (180C) ok. 1 godz. i 15 min. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki
chleba.

Foto M.BojkoTak wygląda
amarantus – małe, drobniutkie ziarenka, są jednak bardzo twarde. Zeby zrobić z nich
mąkę trzeba
mieć dobrą maszynkę do mielenia ziarna.
Amarantus