ßßß
Składniki:2 łyżki suchych drożdży1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowe)1/4 szklanki oliwy2 szklanki razowej mąki1 1/2-2 szklanek białej mąki pszennej3/4 szklanki mąki owsianej1 szklanka wody1 łyżeczka soli (ja użyłam himalajską)Wykonanie:W misce mieszamy suche składnikiDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikiami pod koniec dodając olej.Po dokładnym wymieszaniu przez ok. 5-10 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie, nie będzie to łatwe ale jest możliweOdstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętośćPo wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięciaPo drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczkiSmarujemy mlekiem aby uzyskać rumiany kolor przy pieczeniu i posypujemy płatkami owsianymiUformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcią, powinny podwoić swoją wielkośćPieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15-20 minutZ przepisu wychodzi ok. 8 bułeczek