Wykonanie
Nareszcie mamy „hamburgerki”, czyli połączenie zdrowia z
modą.Mięciutkie, delikatne z chrupiącą skórką i oczywiście bez całej chemii. Samo zdrowie! Ale nie ma nic za darmo, trochę trzeba się naczekać i popracować, ale absolutnie się opłaca.

Składniki:2 łyżki suchych
drożdży1 szklanka
mleka roślinnego (użyłam
migdałowe)1/4 szklanki
oliwy2 szklanki
razowej mąki1 1/2-2 szklanek białej
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki owsianej1 szklanka
wody1 łyżeczka
soli (ja użyłam himalajską)Wykonanie:W misce mieszamy suche składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikiami pod koniec dodając
olej.Po dokładnym wymieszaniu przez ok. 5-10 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie, nie będzie to łatwe ale jest możliweOdstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętośćPo wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięciaPo drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczkiSmarujemy
mlekiem aby uzyskać rumiany kolor przy pieczeniu i posypujemy
płatkami owsianymiUformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcią, powinny podwoić swoją wielkośćPieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15-20 minutZ przepisu wychodzi ok. 8 bułeczek