Wykonanie
Mięciutkie, pachnące z chrupiącą skórką…Bułeczki
razowe z dodatkiem
mąki jaglanej. Najważniejsze, że możemy je zrobić sami. Pałaszując pamiętajmy, że zboża z pełnego przemiału dostarczają nie tylko błonnika i żelaza ale zawierają stanole i sterole, które obniżają poziom cholesterolu we
krwi. Zboża odgrywają więc ważną rolę w odżywianiu człowieka.Składniki:1 szklanka
mąki razowej1,5 szklanki
mąki białej pszennej0,5 szklanki
mąki jaglanej- ang.
milet (zmieliłam
kaszę jaglaną)*0,5 szklanki
mąki owsianej1 szkalnka
mleka migdałowego lub innego
mleka roślinnego0,5 szklanki
wody2 łyżki
drożdży suchych2 łyżeczki
soli¼ szklanki
oleju2 łyżki nasion konopii (hemp seeds) lub
siemienia lnianegoRozprowadzamy
drożdże w ciepłej wodzie.Mieszamy suche składniki, a
potem dodajemy rozpuszczone
drożdże i
mleko.Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość).
Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki.Smarujemy wierzch bułeczek skoncentrowanym
sokiem pomarańczowym (ładnie się zarumienią podczas pieczenia) i posypujemy np. ziaranami
sezamu czy
ziołami.Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 15-20 min w temp. ok. 200C (400F)Z przepisu wychodzi ok. 10
bułek, są bardzo smaczne.*Możemy zrezygnować z
mąki jaglanej i dodać
mąkę razową.



Foto.M.Bojko