ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI Z MĄKĄ JAGLANĄ

BUŁECZKI Z MĄKĄ JAGLANĄ

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, pachnące z chrupiącą skórką…
Bułeczki razowe z dodatkiem mąki jaglanej. Najważniejsze, że możemy je zrobić sami. Pałaszując pamiętajmy, że zboża z pełnego przemiału dostarczają nie tylko błonnika i żelaza ale zawierają stanole i sterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zboża odgrywają więc ważną rolę w odżywianiu człowieka.
Składniki:
1 szklanka mąki razowej
1,5 szklanki mąki białej pszennej
0,5 szklanki mąki jaglanej- ang. milet (zmieliłam kaszę jaglaną)*
0,5 szklanki mąki owsianej
1 szkalnka mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
0,5 szklanki wody
2 łyżki drożdży suchych
2 łyżeczki soli
¼ szklanki oleju
2 łyżki nasion konopii (hemp seeds) lub siemienia lnianego
Rozprowadzamy drożdże w ciepłej wodzie.
Mieszamy suche składniki, a potem dodajemy rozpuszczone drożdże i mleko.
Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Potem znowu mieszamy kilka minut i formujemy bułeczki.
Smarujemy wierzch bułeczek skoncentrowanym sokiem pomarańczowym (ładnie się zarumienią podczas pieczenia) i posypujemy np. ziaranami sezamu czy ziołami.
Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenie objętości). Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 15-20 min w temp. ok. 200C (400F)
Z przepisu wychodzi ok. 10 bułek, są bardzo smaczne.
*Możemy zrezygnować z mąki jaglanej i dodać mąkę razową.
Foto.M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/buleczki-z-maka-jaglana