ßßß

Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem grahama. Musiały jakieś miesiące minąć. Pora więc najwyższa zrobić, tym bardziej, że jutro do pracy, a pieczywka ani na rano na śniadanie, ani na kanapki do pracy nie ma. Zatem Magda się bierze za oglądanie serialu na "M", a ja idę do kuchni :)Składniki:
500 g mąki graham40 g świeżych drożdży2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli200 ml mleka50 ml oleju8 łyżeczek siemienia lnianegoNajpierw robimy zaczyn: pół szklanki wody, drożdże, cukier i łyżka mąki. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 20 minut - żeby wyrosło. A jak wyrośnie do do dużej miski wrzucamy zaczyn i wszystkie inne składniki. I mieszamy około 20 minut. Powinno nam wyjść sprężyste i nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie przez moment wyrabiamy (żeby odpowietrzyć ciasto) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na kolejna godzinę - niech jeszcze raz wyrośnie. Jak wyrośnie to smarujemy wierzch mlekiem i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.EDIT: Tak, tak, wiem, że serial na "M" w wakacje nie jest emitowany, ale ten wpis zrobiłem już dość dawno temu, a teraz dopiero udostępniłem :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)