Wykonanie
Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłem grahama. Musiały jakieś miesiące minąć.
Pora więc najwyższa zrobić, tym bardziej, że jutro do pracy, a
pieczywka ani na rano na śniadanie, ani na kanapki do pracy nie ma. Zatem
Magda się bierze za oglądanie serialu na "M", a ja idę do kuchni :)Składniki:
500 g
mąki graham40 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli200 ml
mleka50 ml
oleju8 łyżeczek
siemienia lnianegoNajpierw robimy zaczyn: pół szklanki
wody,
drożdże,
cukier i łyżka
mąki. Mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na jakieś 20 minut - żeby wyrosło. A jak wyrośnie do do dużej miski wrzucamy zaczyn i wszystkie inne składniki. I mieszamy około 20 minut. Powinno nam wyjść sprężyste i nieprzylegające do dłoni ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie przez moment wyrabiamy (żeby odpowietrzyć ciasto) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na kolejna godzinę - niech jeszcze raz wyrośnie. Jak wyrośnie to smarujemy wierzch
mlekiem i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.EDIT: Tak, tak, wiem, że serial na "M" w wakacje nie jest emitowany, ale ten wpis zrobiłem już dość dawno temu, a teraz dopiero udostępniłem :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)