Wykonanie
Racuchy bez
jajek najlepiej smakują posyprane
cukrem pudrem. W trakcie smażenia, na ich surową stronę możecie nałożyć pokrojone w kostkę
jabłko (lub inne ulubione
owoce) a gdy wtopi się w ciasto, odwrócić :)



3 szklanki
mąkiszczypta
soli1 i 1/2 szklanki letniego
mleka25 g świeżych
drożdży3 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejuDo miski przesiać
mąkę i wymieszać z
solą.
Mleko wlać do kubka, dodać
drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w
mące, wsypać
cukier, wlać
olej, a następnie dodając stopniowo
mleko z
drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką, aż będzie gładkie (około 5 minut). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę.
Potem łyżką maczaną w
oleju formować placki i kłaść na omączonej stolnicy. Po 20 minutach smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju, z obu stron. Smacznego!