ßßß Cookit - przepis na Racuchy bez jajek- jak babcine!

Racuchy bez jajek- jak babcine!

nazwa

Wykonanie

Racuchy bez jajek najlepiej smakują posyprane cukrem pudrem. W trakcie smażenia, na ich surową stronę możecie nałożyć pokrojone w kostkę jabłko (lub inne ulubione owoce) a gdy wtopi się w ciasto, odwrócić :)
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki letniego mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Mleko wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, wlać olej, a następnie dodając stopniowo mleko z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką, aż będzie gładkie (około 5 minut). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę.
Potem łyżką maczaną w oleju formować placki i kłaść na omączonej stolnicy. Po 20 minutach smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/04/racuchy-bez-jajek-jak-babcine.html