ßßß
Domowe bułki wbrew pozorom, nie są wcale takie trudne do zrobienia jak się może wydawać, za to w smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :)
Ciasto drożdżowe:½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag drożdży1 łyżeczka cukru½ szklanki mleka½ szklanki wody1 łyżka oleju1 łyżeczka soliW letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.Bułki na kebab lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Do burgerów bułkę przecinamy na pół.
R E K L A M A