Wykonanie
Ostatnio często eksperymentuję z
bułkami, bo moja rodzina bardzo polubiła domowe
pieczywo. Te chrupiące półbagietki doskonale smakują z
masłem i
dżemem.Składniki na 6 sztuk:600 g
mąki180 ml
mleka200 ml
wody20 g
drożdży35 g
oleju2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju do posmarowania
Drożdże zasypać
cukrem i zalać łyżką ciepłego
mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne
bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować
olejem i naciąć
ostrym nożem w kilku miejscach. Piec w 200*C około 15-20 minut.