ßßß
Ciasto na pizzę idealne i chrupiące. Doskonałe również do bułeczek ( przepis na cebulowe z tego ciasta znajdziecie tutaj ), paluchów i innych wszelkiego rodzaju przekąsek – cebulowych, czosnkowych, paprykowych itp.Pizza na tym cieście wychodzi jak dla mnie idealna, taka jaką ja i moja rodzina lubimy.Składniki:– 500g mąki– 3/4 szkl. wody– pół szklanki mleka– 25g drożdży– łyżeczka cukru– pół łyżeczki soli– 2 łyżki olejuPrzygotowanie:* Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na około 10 min.* Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i wodę. Do tego wlewamy nasze rozpuszczone drożdże i wszystko dokładnie mieszamy ( bądź wyrabiamy ręcznie ).* Wyrobione ciasto odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.* Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć dowolnymi, ulubionymi składnikami i piec w piekarniku do momentu aż brzegi ciasta się zarumienią.Gotowa pizza:Kategorie: