Wykonanie
Szybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się
serem i aromatyczną pieczoną
szynką. Pycha!
4 szklanki
mąki1 szklanka letniego
mleka1/2 szklanki letniej
wody40g
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
olejuszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejWszystkie składniki zagniatamy razem (aby
drożdże łatwiej rozprowadziły się w cieście możemy rozpuścić je w letnim
mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto
sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem
bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy