Badanie znane jako CORA Study wykazało, że wzrost spożycia owoców i warzyw o 100 g dziennie, obniża ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową o 30%. W zwiększeniu spożycia warzyw pomogą nam dzisiaj smaczne kotleciki. Podane np. z chlebem z pełnego przemiału lub z kaszą gryczaną utworzą pełnowartościowe białko. Gdy dodamy do tego zestawu surówkę, spożyjemy więcej niż 100 g…Składniki:1 szklanka soczewicy czerownej1/3 szklanki płatków owsianych¾ szklanki ugotowanego selera (startego na tarce)1 cebula2–3 ząbki czosnku1 łyżka octujabłkowego lub soku z cytrynyprzyprawy: sól, pieprz, przyprawa sycylisjska1 łyżeczka nasion chiabułka tartazmielone ziarna sezamu do obtoczeniaolej do smażeniaWykonanie:Soczewicę i płatki owsiane gotujemy w bulionie warzywnym.Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ocetjabłkowy. Mieszamy wszystkie składniki razem i możemy, ale nie musimy, zmiksować w robocie kuchennym. Bułki tartej dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsytencję na kotlety.Obtaczamy w zmielonych ziarnach sezamu i smażymy. Powinno wyjść ok. 9 kotlecikówFoto: M.Bojko