Wykonanie
Dobrym przykładem naturalnych suplementów są
jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone, z wyglądu przypominają
rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin C, A, E. Goji zawierają wagowo 500
razy więcej wit. C niż
pomarańcza, więcej betakarotenu niż
marchew oraz wiecej żelaza niż
szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy. Proponujemy zainwestować w naturalne suplementy czyli
ciasteczka z
jagodami goji.Składniki:1 szklanka
mąki quiona (
ryż peruwiański)1/2 szklanki
pszennej mąki razowej1/2 szklanki zmielonych
migdałów1/2 szklanki
pszennej mąki białej2 łyżki zmielonego jasnego siemnienia lnianego7 łyżek
oleju1/2 szklanki
mleka migdałowego1/2 szklanki suszonych
jagód goji1/2 kostki miękkiego
tofu1/2 szklanki
brązowego cukru, lub
syropu z agave1 łyżeczka
sody do pieczeniaWykonanie:
Tofu,
cukier,
olej i
mleko miksujemy w blenderze.Suche skałdniki mieszamy razem,
potem mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze, formujemy
ciasteczka i pieczemy w temp. 160C (360F).Doskonałe dla dzieci na przekąskę do szkoły ze względu na bogatą zawartość witamin,
soli mineralnych oraz pełnego zestawu aminokwasów.
