ßßß Cookit - przepis na EKSPRESOWE NALEŚNIKI

EKSPRESOWE NALEŚNIKI

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wypróbować zamiast smażenia, upieczenie naleśników. Pomysł zdecydowanie się udał. Prosto, szybko i tak przy okazji pieczenia chleba powstał ten przepis. Pycha. Jeśi lubicie naleśniki, to w tej wersji są wyśmienite. Idealny pomysł na śniadanie lub deser i serwujemy naszej rodzince coś wartościowego.
Składniki:
Ciasto:
1 łyżka stołowa siemniena lnianego
3/4 szklanka mąki migdałowej (zmielone migdały)
1/3 szklanki mąki białej
1/3 szklanki mąki razowej
ok. 1 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
Zmiksować w blenderze.
Nadzienie:
1 kostka tofu (400)g
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub miodu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka oleju
szczypta soli
wanilia
Zmiksować w blenderze.
Wykonanie:
Jedną część ciasta wlewamy do naczynia na tartę i pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temp 375F (200C). Potem dodajemy nadzienie i wylewamy delikatnie resztę ciasta. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 15 – 20min (albo aż się upiecze) w tej samej temperaturze . Podawać z sezonowymi owocami np truskawki, maliny albo mrożone.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ekspresowe-nalesniki