Produkty sojowe takie jak tofu, czy tempeh zawierają słabe estrogenny roślinne zwane fitoestrogenami (…) które blokują naturalnie występującym w organizmie estrogenom możliwość przyczepiania się do komórek ciała. (…)Choć estrogenny roślinne nie emliminują wszystkich niekorzystnych skutków, zmniejszają szkodliwe działanie estrogenu w organizmie.Tofu i truskawki to dobrana para do wzmocnienia naszego zdrowia. Skorzystajcie z przepisu i udanego weekendu!Foto: M.BojkoSkładniki:2 szklanki truskawek1 kostka tofu (400g)2, 5 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka agaru2-3 łyżki miodu, brązowego cukru albo syropu klonowegotruskawki i kiwi do dekoracji (albo inne owoce wedle uznania)szczypta soliWszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolita masę.Ciasto:1 łyżeczka stołowa siemienia lnianego1/3 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)1/4 szklanki mąki białej1/4 szklanki mąki pszennej razowejok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe albo z nerkowców)2 łyżki oleju1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 lub 2 łyżki brązowego cukru lub mioduSkładniki zmiksować w blenderze. Wylać do tortownicy i piec w temperaturze 200C (375F) ok 20 min.Na podpieczone ciasto wylewamy masę truskawkowo-kremową i pieczemy dalej w tej samej temperaturze przez ok. 40 min.Po wystudzeniu dekorujemy owocami. Podajemy z gęstym mlekiem kokosowym lub bitą śmietanakokosową i syropem z agawy, klonowym, ryżowym, melasą karobową, itp.