Wykonanie

Zdrowe
płatki śniadaniowe, które możemy przygotować sami, w warunkach domowych. Przepis jest bardzo intrygujący; otrzymane
płatki są chrupiące, pełnoziarniste, o lekko
orzechowym smaku, jakiego nadają mu
mąki razowe. Nie za słodkie.
Cukier brązowy w tym przepisie robi naprawdę dużą różnicę, więc nie zastępujmy go
białym. Sam proces ich przygotowania nie należy do trudnych; to tylko zmieszanie składników suchych z mokrymi oraz 1,5 godziny pieczenia i suszenia. Z przepisu otrzymałam ilość
płatków wystarczającą na mniej więcej 4 moje
mleczne śniadania (bez dodatków w postaci
owoców). 'Graham nuts' możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku do około miesiąca czasu. Bardzo polecam :-).Składniki suche:1 szklanka
mąki grahama1/3 szklanki
mąki pszennej razowej1/3 szklanki ciemnego
brązowego cukrupół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soliSkładniki mokre:1 szklanka
maślanki (lub
kefiru,
jogurtu naturalnego, kwaśnego
mleka)1 łyżka
miodu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Największą blaszkę "piekarnikową" wysmarować
masłem.Składniki suche wsypać do miski.Do drugiego naczynia wlać
maślankę,
miód, ekstrakt z
wanilii. Dobrze wymieszać, wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Cienką warstwą rozprowadzić na blaszce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 minut.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, połamać na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do piekarnika nagrzanego tym razem do 120ºC i suszyć dodatkowe 60 minut. Podczas godziny suszenia, co około 15 minut łamać 'placek' na mniejsze części (by szybciej wysychały), jedncześnie wyjmując twardsze i szybciej wysuszone kawałki z piekarnika (zbyt długo pieczone będą gorzkie w smaku).Połamane kawałki ciasta wyjąć z piekarnika, jeśli ich kolor będzie głęboko brązowy i będą całkowicie wysuszone (twarde). Wystudzić.Kawałki ciasta połamać na drobniejsze, by w rezultacie uzyskać drobne
płatki (np. malakserem lub ścierając je w malakserze na większych otworach lub wkładając do mocnego woreczka i krusząc wałkiem).Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 30 dni.Podawać z zimnym
mlekiem lub
jogurtem.


Przepis z 'Good to the grain', autorstwa Kim Boyce i Amy Scattergood.