Wykonanie
Muffiny uwielbiam za to, że ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a za każdym razem możemy przygotować je w innej wersji smakowej. Na blogu pojawiły się już trzy przepisy na muffinki
kakaowe z
gruszkami,
malinowo-
czekoladowe, i
gruszkowe z granolą .Dziś mam dla was przepis na jedne z lepszych jakie piekłam-
jagodowe z
migdałami.
Jagody nadają ciastu wspaniałą wilgotność i kolor, a
migdały chrupkość.


Składniki na 12 sztuk:składniki suche:150g
mąki żytniej pełnoziarnistej100g
mąki pszennej typ 650100g
brązowego cukru50g
migdałów w platkach2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskładniki mokre:250ml
mleka50ml
oleju2
jajka150g
jagód ze słoiczka, mrożonych lub świeżychSkładniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a mokre w drugiej. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia.Ciasto nakładamy do silikonowych papilotek lub papierowych włożonych do metalowych foremek. Powinno ono stanowić 3/4 wysokości papilotki.Muffinki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180C.Smacznego:)